تاریخ کشت درکشت مستقیم برنج:

"لی" (Lee )در سال 1987 در کره با انجام آزمایشی اظهار داشت : به منظور دستیابی به حجم مطلوب ریشه وقطر مناسب ساقه، بهترین زمان بذر پاشی کشت مستقیم 26 فروردین ماه (5 آوریل)ودر کشت نشایی 12 فروردین (1 آوریل )می باشد.

"لیم" ( Lim )و همکاران در سال 1987 در کره گزارش دادند که مناسب ترین زمان برای کشت مستقیم برنج در دهه اول و دوم اردیبهشت (اواخر آوریل تا اوایل می) می باشد که در این مدت میانگین درجه حرارت روزانه بیشتر از 13 درجه سانتیگراد است (17)

آزمایشی که توسط "پارک" (Park) و همکاران در سالهای  1988 و 1989 در کره انجام شد،گزارش دادند که مناسب ترین زمان برای ارقام دیر رس حدود 30 اردیبهشت (20 می) می باشد. دانشمندان دیگری بنام  "چون لیم" نیز این موضوع را تأیید نمودند.

"میشرا" ( Mishra) و "سینگ" (Sing)  در سال 1987 با انجام آزمایشی در "درۀ مانیپور"     (Manipur valley) اظهار داشتند که زمان مناسب کشت مستقیم برنج 25 خرداد ماه لغایت  9 تیر ماه (15- 30 ژوئن) می باشد و در صورت کشت در نیمه دوم تیرماه (هفته اول ژوئن) عملکرد کاهش می یابد(20).

در استان آذربایجان شرقی و غربی ، زنجان و ایلام تاریخ کشت برنج از 15 اردیبهشت شروع و تا دهه دوم خرداد ماه ادامه می یابد. (20)

طبق مطالعات و پژوهش های انجام شده در استان های فارس وخوزستان به عنوان مطالعه زمانی کشت مستقیم برنج بر روی چندین مزرعه در طی 8 سال (84-76) و بررسی صفات مختلف مخصوصاً عملکرد به این نتیجه منجر گردید که مراحل و زمان های ذیل دارای بهترین و بیشترین عملکرد در این 2 استان برنج خیز و مستعد برنج کاری کشور می باشند.

 

مرحله اول: اواسط فروردین ماه:

انتخاب و تصفیه نمودن بذر:

 انتخاب و آماده سازی 150- 100 کیلو گرم بذر مناسب از نظر کیفیت، کمیت تولید و مرغوبیت جهت 1 هکتار زمین. در این استان ها غالباً از رقم های چمپا نظیر: زرده، رحمت آبادی، قصر الدشتی ،کامفیروزی،عنبر بو و همچنین در بعضی از موارد از رقم لنجانی  استفاده می شود. انجام بوجاری و تصفیه بذر در این مناطق بیشتر به منظور حذف بذرهای سوروف و در بعضی موارد گندم که باعث نشاسته ای شدن بذر برنج می شود و حذف بذور نارس از بذور مطلوب صورت می گیرد که انجام عملیات تصفیه بذور بهتر است بوسیله تست  آب نمک صورت پذیرد بدین صورت که برای تصفیه دانه های کوتاه 4/1 و بذور دانه بلند 2 کیلو گرم نمک طعام در 10 لیتر آب حل کرده تا محلولی با غلظت 08/1 و 3/1 بدست آید.

غلظت آب نمک را می توان با هیدرومتر و در شرایط مزرعه بوسیله یک تخم مرغ خام تازه تعیین  نمود.در شرایط مزرعه ای اگر تخم مرغ به اندازه یک سکه دو ریالی بیرون از  سطح آب قرار گرفت ،غلظت مناسب است. بعد از جداسازی بذور نارس باید سریعاً بذر را شستشو داد. (10و8)

 

مرحله دوم: 25- 15 اردیبهشت ماه:

خیساندن  بذر:

بیشترین نیاز مرحله جوانه زنی ،جذب رطوبت کافی توسط بذر است. زمان خیساندن بذر به شرایط آب و هوای منطقه بستگی دارد. زمانی که حداقل حرارت محیط 25 درجه سانتیگراد باشد می توان بذر آماده شده را به مدت 24 ساعت در داخل آب معمولی قرار داد . در صورتی که کیسه چتایی بذر در جدول آب زراعی قرار داده شود برای تأثیر پذیری کمتر از حرارت هوای محیط بهتر است  کیسه بذر حدود 30 سانتی متر زیر سطح آب قرار گیرد. چنانچه از ظرف یا حوضچه آب استفاده شود بهتر است درجه حرارت 30- 25 درجه سانتی گراد بوده و جهت تهویه در روز چند بار کیسه را جابجا کرد.( 10و8)

 

مرحله سوم 25-15 اردیبهشت ماه:

ضد عفونی کردن بذر:

پس از خیساندن بذر به منظور پیشگیری ازبیماری ها باید آنها را  ضدعفونی کرد.آلودگی بذر به عامل برخی از بیماری ها مانند: ژیبرلا، رایزو کتونیا ، پوسیدگی و .... سبب خسارت به گیاهچه و گیاه در زمین اصلی می گردند که برای جلوگیری از آنها می توان از قارچ کش هایی نظیر :محلول 2 در هزار بنومیل و یا کاربوکسین تیرام و....... استفاده کرد.(8)

 

مرحله چهارم 30- 18 اردیبهشت ماه:

جوانه دار کردن بذر:

برای تسریع در رشد و نمو گیاه می توان بذور خیس خورده و ضد عفونی شده را در جایگاه مسدود و تاریک جوانه دار نمود. زارعین می توانند از گوشۀ انبار، اتاق و یا در حیاط منزل که غیر قابل نفوذ و قابل شستشو باشد، بستر سازی کنند. دارا بودن دمای حدود 30- 27 درجه سانتی گراد لازم می باشد. در صورت استفاده از تاریکخانه حرارت لازم توسط بخاری در اتاق با قرار دادن ظرف آب بر روی بخاری تأمین می گردد. در صورت استفاده از فضای آزاد و از طریق پاشیدن آب ولرم (35 درجه سانتیگراد) روی توده بذور پوشا نیدن روی توده توسط گونی و پلاسیتک، زیر و رو کردن 3 تا 4 بار در روز به منظور تهویه و یکنواخت نمودن محیط جوانه زنی ضروری می باشد. ارتفاع تودۀ بذر نباید بیشتر از 25 سانتیمتر باشد تا از بوجود آمدن شرایط تخمیر جلوگیری گردد.(8)

 

مرحله پنجم 15- 1 خردادماه:

آماده سازی بستر و پاشیدن بذر:

در روش بذر کاری در آب پس از شخم، دیسک و گل آب کردن با تیلر بستر کاشت راتوسط ماله تسطیح می نمائیم . برای ایجاد همبستگی ذرات خاک بهتر است پس از تهیه نمودن بستر کاشت ،آب مزرعه به مدت 24 تا 48 ساعت قطع گردد سپس جهت جلوگیری از رویش علفهای هرز از علف کش هایی نظیر بوتاکلر به میزان 4- 3 لیتر در هکتار استفاده کرد .  48- 24 ساعت بعد از سم پاشی زمین را آبیاری می نمائیم و با توجه به توصیه  آزمایشگاه خاکشناسی (به طور معمول kg/ha200) کودفسفاته را به خاک اضافه می نمائیم. با توجه به اینکه میزان مصرف بذر  حدود 150 کیلو گرم در هکتار می باشد بهتر است  با تناسب بندی بین میزان بذر و مساحت قطعه زمین به پاشیدن بذر اقدام نمائیم  تا در زمان رویش به علت تراکم زیاد یا عدم تراکم مناسب مزرعه دچار مشکل نشویم.(8)

 

 

" بررسی اثر تاریخ کشت و میزان بذر مصرفی برروی شاخص های  مهم رشد و عملکرد در کشت مستقیم برنج " :

تعداد پنجه:

طبق مطالعات انجام شده تحت اثر تاریخ کشت در کشت مستقیم برنج در استان مازنداران نشان می دهد که تاریخ کاشت 25 فروردین ماه با 9 پنجه بیشترین تعداد و کاشت 4 اردیبهشت هم گروه با تاریخ 14 اردیبهشت با 5 پنجه کمترین تعداد پنجه را از بین تیمار تاریخ های متفاوت داشته اند. این نتایج نشان می دهند که استقرار گیاه و در نتیجه پنجه زنی آن در تاریخ کاشت اول ودوم بیشتر از تاریخ کاشت سوم بوده است.

 

براساس نتایج ، تعداد پنجه تحت تأثیر مقادیر مختلف بذر قرار گرفتند بطوری که گیاه در میزان 60 کیلو گرم در هکتار 8 پنجه و در میزان 120 کیلو گرم در هکتار 5 پنجه راتولید نمود. افزایش میزان بذر در واحد سطح سبب تراکم گیاهچه و ایجاد رقابت بیشتر به منظور جذب تشعشع ، مواد غذایی و در نتیجه کاهش تعداد پنجه می گردد. درمقایسه میانگین ها،اثر متقابل تاریخ کاشت و میزان بذر مصرفی روی تعداد پنجه ها معنی دار بوده بطوری که تاریخ کشت 25 فروردین با 60 کیلو گرم بذر در هکتار با 10 پنجه بیشترین، تاریخ کاشت 14 اردیبهشت با 120 کیلو گرم بذر در هکتار و با  5 پنجه کمترین مقدار را بخود اختصاص داده اند. (7)

 

بطور کلی می توان نتیجه گرفت علاوه بر اینکه پنجه دهی گیاه یک صفت ژنتیکی بوده وتحت تأثیر تراکم می باشد وعوامل محیطی از جمله درجه حرارت ، طول روز ، تشعشع خورشید، مواد غذایی     و .... نیز روی آن اثر می گذارند.(1)

 

تعداد ساقه در متر مربع:

نتایج مطالعات نشان می دهد که تعداد ساقه در متر مربع تحت تأثیر تاریخ های مختلف کشت قرار نگرفته است و این قسمت تحت تأثیر مقادیر مختلف بذر نشان می دهد که میزان بذر 120 کیلو گرم در هکتار با تعداد400 ساقه، بیشترین و میزان بذر 60 کیلو گرم در هکتار با تعداد 342 ساقه، کمترین تعداد در واحد سطح را بخود اختصاص داده است.

این نتایج با نتایج آزمایشات انجام شده توسط هیل و همکاران در سریلانکا مطابقت دارد. بطور کلی این صفت با تراکم بذر همبستگی مثبتی دارد. اما اثر متقابل بین تاریخ کشت و میزان بذر مصرفی معنی دار بوده به طوری که در تاریخ کاشت 4 اردیبهشت با میزان 120 کیلو گرم با 412 عدد، بیشترین ساقه در متر مربع مشاهده  گردیده است.و تاریخ کشت 14 اردیبهشت ماه با 90 کیلو گرم بذر در هکتار با 320 ساقه، کمترین تعداد در متر مربع را بین این سه تیمار دارا بوده است.

این نتایج بیانگر این مطلب است که افزایش پنجه  یا به عبارتی ساقه ضمن  ژنتیکی بودن تحت تأثیر بذور مختلف و تاریخ های متفاوت کشت قرار می گرفت بطور ی که هر چه میزان بذر افزایش یابد تعداد ساقه در  متر مربع افزایش  ولی تعداد پنجه  در هر بوته کاهش می یابد.(7)

 

تعداد پانیکول( خوشه) در متر مربع:

نتایج بررسی ها نشان می دهد که تاریخ کشت اثر معنی داری بر روی تعداد پانیکول در کشت مستقیم برنج نداشته درصورتیکه میزان 120 کیلو گرم بذر در استان مازندارن با 419 پانیکول در متر مربع بیشترین پانیکول را تولید نموده است (7)

 

ارتفاع گیاه:

ارتفاع گیاه برنج از فاکتورهای مهمی است که برعملکرد آن نقش بسزایی داشته، که عمدتاً بستگی به نوع واریته دارد. به طور کلی در واریته پا بلند و حساس به ورس سبب کاهش عملکرد می شود. نتایج مطالعات و بررسی ها نشان می دهد که تاریخ های کاشت روی ارتفاع گیاه اثر معنی داری نداشته است. طبق این بررسی ها میزان 60 و 90 کیلو گرم بذر را در یک گروه و دارای ارتفاع کوتاه تر از 120 کیلو گرم بذر مصرفی در هکتار بوده اند.

 

طول پانیکول:

نتایج حاصله از مطالعات در مورد این فاکتور نشان دهنده آن است که طول پانیکول در تاریخ های مختلف کشت در سطح 5 درصد اختلاف معنی داری داشته  و اثر متقابل بین تاریخ و میزان بذر مصرفی نیز معنی دار بود. بطور کلی می توان نتیجه گرفت که طول پانیکول علاوه بر وراثتی بودن تحت تأثیر شرایط محیطی از جمله میزان تشعشع ، درجه حرارت، رطوبت نسبی و .... قرار دارد. (1 و 7)

 

تعداد دانه در پانیکول (خوشه):

تعداد دانه در پانیکول علاوه بر اینکه یک صفت ژنتیکی است به نوع رقم (ظرفیت پنجه دهی، طول دوره رویش) و تحت تأثیر شرایط محیطی نیز می باشد. (8)

"یوشیدا" (Yoshida) و یارائو در سال 1986 اظهار داشتند که تعداد دانه در پانیکول به تشعشع خورشیدی و درجه حرارت در مرحله زایشی (25 روز قبل از گلدهی) بستگی دارد. دانشمندان دیگر از جمله "ددتا" (e DetaِD )و "مالابویوک" Malabyuyoc) (در سال 1976 نیز همین نتایج را گزارش نمودند. نتایج حاصله نشان می دهند که بین میزان بذر و تاریخ کشت اختلاف معنی درای بود. بهترین تاریخ کشت 4  اردیبهشت با 122 دانه در خوشه و بهترین میزان بذر مصرفی 60 کیلو گرم می باشد.

 

تعداد دانه های پوک در پانیکول:

این صفت علاوه بر اینکه تحت تأثیر عوامل محیطی  قرار می گیرد، یک صفت ژنتیکی بوده و به نوع رقم بستگی دارد. در کشت مستقیم برنج بین برنج های مختلف اختلاف معنی دار وجود داشت. تاریخ کاشت 4 تا 14 اردیبهشت با تعداد 20 بیشترین  دانه پوک و 14 اردیبهشت تا 25 فروردین ماه با تعداد 15 دانه پوک ،کمترین دانه پوک در پانیکول را داشتند. با افزایش میزان بذر در واحد سطح تعداد دانه های پوک در پانیکول کاهش می یابد.

 افزایش میزان بذر در واحد سطح همبستگی مثبت با تعداد کل دانه در پانیکول و با تعداد دانه های پوک در پانیکول همبستگی منفی دارد. بطوری که با میزان بذر 60 کیلو گرم در هکتار تعداد دانه های پوک 26 و در میزان  بذر 120 کیلو گرم درهکتار تعدا دانه های پوک 21 عدد می باشد.

 

تعداد دانه های پر در پانیکول:

طبق نتایج بدست آمده در مورد این صفت بدین شرح است که بین تاریخ و میزان بذر مختلف اختلاف معنی دار می باشد به طوری که در تاریخ 25 فروردین ماه و میزان 60 کیلو گرم بیشترین و اثر متقابل 25 فروردین ماه و 60 کیلو گرم با 104 دانه بیشترین دانه پر را در پانیکول داشتند.

"ددتا" با انجام آزمایشاتی در IRRI  اظهار  داشتند که تراکم بذر یا گیاهچه درواحد سطح بدلیل کاهش جذب تشعشع خورشیدی سبب کاهش تعداد دانه و در نتیجه دانه پر در پانیکول می گردد که با نتایج بدست آمده در این مقایسه در استان مازندران مطابقت دارد.

 

 

 

طول دانه:

ضمن اینکه طول دانه یک عامل ژنتیکی است، عوامل محیطی نیز روی آن اثر دارند. اندازه دانه تحت تأثیر پوست دانه (پالئا و لما)و اندازه پوست تحت تأثیر تشعشع خورشید مخصوصاً در طول 2 هفته قبل از گرده افشانی می باشد. نتایج بدست آمده حاکی از آن است که طول دانه تحت تأثیر مقادیر مختلف بذر قرار دارد به طوری که میزان 60 کیلو گرم بذر درهکتار با 1/8 میلی متر و میزان 120 کیلو گرم در هکتار با 9/7 میلی متر به ترتیب بیشترین و کمترین طول دانه را داشتند. تاریخ کاشت 25 فروردین با 1/8 میلی متر، 4 اردیبهشت با8/7 ، و 14 اردیبهشت با 7 میلیمتر نیز به ترتیب بیشترین تا کمترین طول دانه را به خود اختصاص دادند.(7)

 

عرض دانه:

عرض دانه نیز همانند طول دانه علاوه بر صفت ژنتیکی تحت تأثیر برخی عوامل محیطی مانند تشعشع خورشید قرار دارد و تیمارهای تاریخ و مقدار بذر بر روی آن اثر معنی داری نداشته است.

 

وزن هزار دانه:

وزن دانه  یکی از اجزای عملکردی می باشد که تأثیر زیادی بر روی میزان عملکرد محصول دارد. وزن دانه بیشتر از آنکه تحت تأثیر محیط قرار گیرد، یک صفت ژنتیکی است مگر  در شرایطی که تولید مواد فتوسنتزی خیلی پائین یا بیماری های قارچی در مزرعه شدید باشند. اندازه دانه برنج بوسیله اندازه پوسته آن کنترل می شود و اندازه پوسته نیز تحت تأثیر تشعشعات خورشیدی در 2 هفته قبل از گرده افشانی قرار می گیرد بنابراین میزان تشعشع خورشیدی در این مدت از فاکتورهای مؤثر بر وزن هزار دانه می باشد(11 و1). مقایسه میانگین های حاصل از نتایج بدست آمده در کشت مستقیم برنج بیانگر آن است که تاریخ کشت4 اردیبهشت با میزان بذر 90 کیلو گرم بیشترین میزان وزن هزار دانه یعنی 23/32 گرم را داشته اند(7).

 

شاخص برداشت ( HI=harvest index ):

توزیع نهایی ماده خشک بین دانه ها و قسمت های رویشی با در نظر گرفتن نسبت دانه به کاه با عملکرد اقتصادی (شاخص برداشت) تعیین می شود و یکی از اساسی ترین عواملی که بر آن تأثیر می گذارد، نسبت طول مدت دورۀ رویشی به زایشی می باشد. عملکرد اقتصادی تحت تأثیر مقدار شیره ی پرورده انتقال یافته به پانیکول  طی دوره پر شدن دانه قرا ر می گیرد که آن هم به نوبه خود بستگی به ظرفیت عملکرد، مقدار فتوسنتز، میزان تنفس، ظرفیت بافت هادی  و ... دارد. (11)

مجموعه مواد خشک برای یک محصول برنج 10 تا 20 تن در هکتار می باشد و شاخص برداشت مطلوب برای ارقام بومی پابلند حدود 3 /0 و برای ارقام اصلاح شده قد متوسط 5 می باشد. (4)

نتایج بدست آمده توسط "آتوال" (Athwal ) از مؤسسه تحقیقات بین المللی برنج فلیپین (IRRI )که اظهار داشتند بین ارتفاع گیاه و شاخص برداشت در واریته های برنج همانند گندم یک رابطه منفی وجود دارد بطور مثال واریته اصلاح شده قد متوسط ایندیکای IRB دارای شاخص برداشت حدود یک و والدآن "یتا" که یک واریته بومی با ارتفاع بلند می باشد حدود 5 است(11و7). نتایج بدست آمده بر روی کشت مستقیم در استان مازندران نشان داده است که تاریخ کشت و میزان بذر مصرفی تأثیری در این فاکتور نداشته اند (7)

 

عملکرد:

"موراتا" (Murat) در سال 1964 و "موراکانی" ( Murakani )در سال 1973 با انجام آزمایشی در ژاپن اظهار داشتند که واریته، مدیریت زراعی و عملیات آماده سازی زمین از جمله فاکتورهای مؤثر در افزایش عملکرد در کشت مستقیم برنج می باشند(7). در طی آزمایش انجام شده بر روی کشت مستقیم این نتیجه بدست آمده که تاریخ کشت 25 فروردین ماه با بذر مصرفی 90 کیلو گرم در هکتار دارای بیشترین عملکرد بوده اند(7). افزایش میزان بذر مصرفی در واحد سطح سبب  تراکم گیاه برنج و جلو گیری از رشد علفهای هرز و نهایتاً افزایش عملکرد می گردد. (11)

"موری" و "استورنیتوز" در سال 1994 در فیلیپین با انجام آزمایشی اظهار داشتند که افزایش میزان بذر سبب کاهش بیوماس علفهای هرز و نهایتاً افزایش عملکرد محصول زراعی می گردد. دانشمندان دیگری از جمله یوشیدا نیز این موضوع را تأیید کرده اند. (7)

 

محاسن کشت مستقیم عبارتند از:

1-    کاهش مقدار کارگر

2-    امکان استفاده از ماشین آلات بزرگ و جدید

3-    امکان کار بیشتر در زمین وسیع

4-  در این روش می توان تراکم گیاهان را با استفاده از بذرافشان مناسب بطور دقیق تنظیم نمود و  حتی در کشور آمریکا برای بذرپاشی از هوا پیما استفاده می کنند.

5-    در صورت شیوع بیماری می توان از سم پاش و هواپیما  استفاده کرد.

 

 

معایب کشت مستقیم برنج عبارتنداز:

1-  نیاز به زمین های وسیع دارد در صورتی که در  مناطق شمال کشور ، زمین ها اکثراً کوچک و خرده مالکی هستند.

2-    در زمین های شیب دار و کوهستانی استفاده از این روش مشکل است.

3-    رشد علفهای هرز در این روش زیاد است .

4-    مصرف و تلفات آب بیشتر است.

5-  در مناطق سرد بخصوص مناطقی که در ماه های فروردین و اردیبهشت سرما وجود دارد ،امکان کاشت از این روش غیر عملی نبوده زیرا در چنین مناطقی گیاهان دچار سرمازدگی شده و ممکن است به آنها خسارت وارد گردد لیکن می توان از ارقام زود رس و مقاوم به سرما استفاه نمود و با استفاده از کود دامی زمین را گرم نمود.

6-  چون بذرپاشی اغلب داخل آب صورت می گیرد احتمال از بین رفتن جوانه های اولیه به علت کمبود اکسیژن بیشتر است.

7-  عدم آشنایی و آموزش شالیکاران با این روش خود مسئله ای است که تا بحال شالیکاران تمایلی به انجام این روش کشت ندارند.

8-  عدم وجود نشریات ترویجی مناسب و یا وسایل آموزشی مورد نیاز برای آموزش هر چه بهتر شالیکاران بخصوص در مناطقی که مشکلات کمتری از نظر اجرای این روش ممکن است وجود داشته باشد.

9-    ارقام مناسب برای کشت مستقیم تا کنون معرفی نشده است.

10-                      علف کش های مناسب برای این روش در بازار موجود نیستند.

 

 

 

خلاصه:

افزایش سالانه جمعیت مردم جهان را با مشکل کمبود موادغذای مواجه گردانیده و این کمبود در برخی از کشورها بخصوص کشورهای جهان سوم محسوس تر است . از طرف دیگر افزایش روز افزون دستمزد کارگران کشاورزی بویژه در برخی از محصولات که برای تولید  نیاز به نیروی کارگری بیشتری دارند، تولید کنندگان را به واکنش واداشته  تا با ایجاد روش و تکنیک های جدید مشکلات موجود راتا اندازه ای برطرف نمایند. بدین منظور در برخی از کشورهای تولید کننده برنج مانند آمریکا، کشورهای اروپای غربی مانند ایتالیا ، فرانسه ،روسیه ، ژاپن، کوبا، هندوستان وحتی در بخش هایی از ایران نیز کشت مستقیم را ابداع نموده و بدین ترتیب هزینه تولید را کاهش داده اند.

از فاکتورهای بسیار مهم در این روش کشت، میزان بذر مصرفی، تاریخ کشت و تسطیح مناسب زمین     می باشند که باید دقت ویژه ای بر اجرای آنها صورت گیرد. دراین روش ابتدا زمین را در فصل پائیز و پس از برداشت محصول قبلی به عمق cm20 شخم زده و در بهار نیز در صورت لزوم شخم دیگری عمود به جهت شخم پائیز زده می شود و یا در بهار فقط زمین را دیسک می زنند تا کلوخ های موجود بخوبی نرم وخرد گردند سپس زمین را به دقت صاف کرده و مرزبندی و کرت بندی می کنند .

عملیات صاف کردن کرت ها باید با دست انجام شود. پس ازآماده شدن کرت ها به داخل آنها آب وارد کرده و اقدام به بذر پاشی می نمایند. هنگامی که بذرها جوانه تولید نمودند ،مدت 2 تا 3 روز آب را از کرت ها خارج می کنند تا بذرهای تازه سبز شوند و جوانه زنی تمام بذرها با آبیاری دائم شروع می گردد. در بسیاری از کشورها برای کشت مستقیم در زمین اصلی از بذر جوانه دار شده استفاده می نمایند.

در مناطقی که دارای زمین های وسیع هستند برای کشت از بذر پاشی های مخصوص و هواپیما استفاده می کنند. بذر مورد استفاده 90- 120 کیلو گرم است که تولید 130 تا 140 و حداکثر 220 تا 230 نبات در متر مربع خواهد نمود. حد متوسط نبات مورد نیاز در متر مربع در زمین اصلی  160 تا 180 بوته  است. زمان کاشت تابع درجه حرات محیط خواهد بود ولی معمولاً از اواخر فروردین انجام می شود.

 

 

 

پیشنهادات:

ما در حال دویدن در مسابقه ای بر علیه زمان ودر جنگی بر علیه گرسنگی و بیکاری هستیم. ما دارای ابزار و دانشی هستیم که می توانیم در این جنگ برنده شویم. ما نباید منتظر بمانیم در حالی که در جستجوی واریته کامل با یک تکنولوژی کامل هستیم ما باید با سرعت بهترین تکنولوژی در دسترس را به کشاورزان انتقال دهیم . قدرت انفرادی ما پراکنده است اما مجموعه این قدرت قابل  توجه است. خانواده دانشمندان IRRI در همه جهان قرار دارند و ما از اقبال خوبی برخورداریم که به آنها تعلق داریم  و آنها این توانایی را دارند که امکاناتی فراهم کنند تا در کشورهایی که برنج مصرف می کنند مشکل گرسنگی را مشکلی در گذشته بسازند. ما می توانیم مبارزه با گرسنگی را به عنوان اولین هدف برنامه کار خود قبول  کنیم لذا به نظر می رسد که مبحث کشت برنج تبدیل خرده مالکیت ها به مالکیت های  گسترده و استفاده از ماشین آلات پیشرفته و تغییر الگوی کشت از سنتی پر هزنیه به روش های جدید کم هزینه تر مانند کشت مستقیم گام مؤثری در جهت مرتفع نمودن این مشکل خواهد بود.

 

 

 

منابع:

1-    اخگری ، ح- برنج- 1383- دانشگاه آزاد اسلامی رشت

2-    استاسکوف،نیل سی- زراعت غلات- 76- جهاد دانشگاهی

3-  بوستانی، د- نتایج گزارشات کشت مستقیم برنج در نورآباد ممسنی فارس-1384- سازمان جهاد کشاورزی استان فارس

4-    ترازاکاستیلو- برنج در مصر- 85- تحقیقات آموزش و ترویج کشاورزی

5-  خنکدار طارسی، ی- بررسی مقادیر مختلف بذر و تاریخ کشت بر عملکرد مستقیم برنج- 75-دانشگاه صنعتی اصفهان

6-  خنکدار طارمی، ی- بررسی مقادیر مختلف بذر و تاریخ کشت مستقیم برنج- 75-معاونت مؤسسه تحقیقات برنج کشور

7-    خدابنده، ن- غلات- 74- دانشگاه تهران

8-    زارعی ،ع- مطالعه زمانی و مکانی کشت مستقیم برنج- 85- سازمان جهاد کشاورزی استان فارس

9-    زارعی ،ع- گزارش کشت مستقیم برنج در شیراز-84- سازمان جهاد کشاورزی استان فارس

10-                       زارعی، ع- گزارش منابع کشت مستقیم برنج در کازرون- 84- سازمان جهاد کشاورزی فارس

11-                       شعبانی، م- علوم وفنون کشاورزی و منابع طبیعی- 86- اشارات دانشگاه صنعتی تهران

12-                       صالحی، ص- گزارش کشت مستقیم برنج در سپیدان- 84- جهاد کشاورزی سپیدان فارس

13-                       عابدی،ح- برنج- 76- سازمان کشاورزی استان اصفهان معاومت آموزشی تحقیقات و ترویج

14-          کشاورز،م- نتایج کشت مستقیم برنج (خشک کاری و غکار در مقایسه با نشاءکاری) در شهرستان مرودشت- 84- سازمان جهاد کشاورزی فارس

15-          گیلانی، ع ؛ شفیعی- بررسی شیوه های مختلف تهیه زمین در کشت مستقیم برنج در استان خوزستان- 79- دانشگاه مازندران

16-          محمدی، خ ؛ مظاهری- بررسی کشت مستقیم برنج به روش خشکه کاری – 77- سازمان تحقیقات آموزش و ترویج کشاورزی

17-                       مرکز آمار ایران- سالنامه آماری سال 72 -   73 –  سازمان برنامه بودجه

18-          معاونت مؤسسه تحقیقات برنج کشور- بررسی کشت مستقیم خشکه کاری و بستر مرطوب برنج- 84- دانشگاه تهران

19-          نوربخشیان، ج- مقایسه عملکرد در ارقام برنج در کشت مستقیم برنج و نشاءکاری- 85- تحقیقات کشاورزی شهرکرد

 

20- Singh. K-1989- Direct seeded- Publish by mohanprimalni for oxford.