"افزایش عمر گل های شاخه بریده" ؛

"Increasing life of cut flowers"

 

 

 

گردآوری و تدوین :

اسماعیل پورکاظم ؛ کارشناس ارشد زراعت ،

مدرّس دانشگاه جامع علمی کاربردی گیلان

 

 

 

 

مقدّمه :

گل های شاخه بریده ای که از باغچه ها قطع می گردند و یا از گلفروشی ها ابتیاع می شوند ، قاعدتاً نباید در زمانی کوتاه پژمرده شوند و در زباله دانی ها رها گردند زیرا با انجام برخی مراقبت ها می توان بر "عمر سبوئی" (vase life) آنها افزود و ضمن کاهش هزینه ها بر لذت ، شادابی و شکوه زندگی اضافه نمود (5).

 

برداشت گل های شاخه بریده :

گل های شاخه بریده (cut flowers) را بهتر است در اوایل صبح و یا اواخر غروب خورشید متعاقب اینکه سطوح شاخه ها و برگ های آنها با پاشش آب خنک بخوبی مرطوب گردیدند ، برداشت نمود .

دلیل اینکار چنین است که این گل ها در طی روزهای گرم از طریق تبخیر به از دست دادن آب بیش از آنچه از طریق ریشه ها جایگزین می شوند ، پرداخته اند لذا ممکن است پس از برداشت بزودی پژمرده گردند.

در چنین مواقعی باید گل هایی را انتخاب نمود که هنوز به مرحله شکوفائی کامل نرسیده اند سپس ساقه های گل ها را با چاقوی تیز یا قیچی باغبانی قطع کرد.

باید توجه داشت که از چاک دادن ، شکستن و فشردن ساقۀ گل ها بشدت اجتناب ورزید زیرا اینگونه صدمات می توانند فرآیند جذب آب از طریق آوندها را مختل سازند.

آنگاه برگ های مازاد را از بخش های تحتانی شاخه ها قطع می کنند و هر دسته از گل ها را با صفحات پلاستیکی یا کاغذی می پوشانند تا تلفات آب به حداقل کاهش یابد (5).

 

کاربرد مواد نگهدارنده برای گل های شاخه بریده :

تمامی گل های شاخه بریده را باید بلافاصله پس از برداشت در داخل آب قرار داد زیرا این قبیل گیاهان پس از جداسازی از پیکره گیاه مادری فاقد سیستم ریشه ای خواهند بود لذا برای رفع نیازهای رطوبتی تماماً متکی به آوندها می باشند بنابراین در صورتیکه سریعاً درون آب قرار نگیرند ، به سبب نفوذ مولکول های هوا در لوله های آوندی به انسداد مسیر جریان آب دچار می شوند و بزودی پژمرده می گردند. البته در چنین مواقعی می توان متعاقب خارج ساختن شاخۀ گل های بریده از درون آب پس از دقایقی اقدام به قطع چند سانتیمتر از انتهای ساقه ها نمود و آنگاه آنها را مجدداً درون آب قرار داد (7).

با توجّه به اینکه برگ ها قادر به تأمین مواد غذایی گل های زینتی سالم و کامل از طریق فتوسنتز می باشند ولیکن به دلیل اینکه گل های شاخه بریده را در شرایط سایه و در داخل اتاق ها نگهداری می کنند و نور کافی برای انجام فتوسنتز حاصل نمی شود بنابراین افزودن عناصر غذائی به آب سبوها و یا به صورت محلول پاشی بر شاخه ها و برگ هایش می تواند تا حدودی بر عمر آنها بیفزاید (7).

 

نتایج پژوهشی مبین آن هستند که مواد نگهدارنده (preservatives) مخصوص می توانند بر عمر گل های شاخه بریده بیفزایند. متقابلاً باید توجّه داشت که برخلاف باور عوام با افزودن موادی چون : آسپرین ، نوشابه های الکلی و غیر الکلی ، معجون های خانگی و سکه های فلزی نمی توان موجب اضافه شدن دوام گل های شاخه بریده شد (7).

 

یک ماده نگهدارندۀ گل های شاخه بریده در حقیقت مرکب از مواد زیر است :

1) قند معمولی یا ساکارز (sucrose)

2) اسیدیفایر (acidifier)

3) ضدعفونی کننده (microorganisms inhibitor)

4) کاهندۀ تنفس (respiratory inhibitor) (7).

 

ساکارز بعنوان منبع تأمین انرژی می تواند جانشین نقصان فعالیت برگ ها در جهت تداوم رشد و دوام گل های شاخه بریده گردد (7).

ماده اسیدیفایر موجب کاهش PH آب تا محدودۀ اسیدیته عصاره های سلولی (cell sap) می شود.

بعلاوه بسیاری از آب های لوله کشی شهرها دارای مواد قلیایی هستند و بدین ترتیب از عمر گل های شاخه بریده کاسته می شود.

مواد اسیدیفایر همچنین می توانند موجب ثبات رنگدانه ها یا پیگمان های (pigment) گیاهی گردند تا بدینطریق رنگ گل های شاخه بریده برای مدت طولانی تری حفظ شود. بعنوان مثال زمانیکه رُزهای شاخه بریده را بدون استفاده از مواد نگهدارنده در داخل آب می گذارند، پس از مدتی از رنگ قرمز به آبی متمایل می شوند (7).

مواد ضدعفونی کننده موجب ممانعت از رشد میکروارگانیزم ها می شوند لذا حضور آنها در ترکیب مواد نگهدارندۀ گل های شاخه بریده حائز اهمیّت است. باید توجّه داشت که باکتری ها و قارچ های مضر در همه جا حضور دارند لذا از محل بریدگی شاخه ها بمحض آماده شدن شرایط به داخل بافت ساقه ها نفوذ می کنند و تکثیر می یابند.  

البته همواره پیش از آنکه علائم فساد حقیقی در اندام های گل شاخه بریده ظاهر گردند، ساختار مجاری دخیل در انتقال آب توسط پیکرۀ میکروارگانیزم ها آسیب می بینند و مسیر جریان آب مسدود می گردند. بنابراین برای کمک به تأثیر مواد ضدعفونی کننده باید ظروف و کوزه های نگهداری گل های شاخه بریده را مرتباً تمیز نمود.

بعلاوه باید تمامی برگ های زیر سطح آب را از شاخه ها جدا ساخت زیرا بزودی دچار زوال می گردند و آب  را متعفن می سازند که این موضوع عاملی بسیار مهم در کاهش عمر گل های شاخه بریده است (7).

 

فرآیند مقاوم سازی گل های شاخه بریده :

فرآیندی موسوم به "مقاوم سازی" (hardening) گل های شاخه بریده می تواند تأمین کنندۀ بیشترین مقدار جذب آب باشد. در این شیوه اقدام به قرار دادن شاخه گل های بریده در آب ولرم حاوی مواد نگهدارنده با دمای 5/43 درجه سانتیگراد (100-110 درجه فارنهایت) می نمایند آنگاه آنها را به مدت 2-1 ساعت در محل خنک قرار می دهند تا حداکثر جذب آب در اثر حرکت سریع مولکول های مایع یا انرژی جنبشی (kinetic energy) صورت پذیرد. نکته مهم دیگر اینکه گل های شاخه بریده کمترین میزان رطوبت خود را در شرایط خنک از دست خواهند داد (7).

 

نکات مهّم در افزایش دوام گل های شاخه بریده :

رعایت نکات برجسته و مهّم ذیل می تواند تا حد معقولانه ای باعث افزایش دوام انواع گل های شاخه بریده گردد:

1) دسته گل های مورد نیازتان را همواره از گلفروشی های معروف با حجم فروش روزانۀ بالا خریداری نمائید تا از تازگی گل های شاخه بریده مطمئن باشید.

2) گل هایی که در ظاهر دارای گلبرگ هایی با حاشیۀ قهوه ای هستند، از عمر چند روزۀ پس از برداشت برخوردارند لذا عمر طولانی نخواهند داشت.

3) مراقب دسته گل هایتان در حین حمل و نقل باشید لذا بهتر است دستجات گل ها را به صورت مناسبی بسته بندی کنید. همچنین برای انتقال دسته گل تا فواصل زیاد بهتر است انتهای ساقۀ آنها را درون حولۀ مرطوب قرار دهید.

4) گل های شاخه بریده را پس از انتقال به منزل یا محل کار سریعاً از حالت دسته ای خارج سازید و پوشش محافظ آنها را بردارید.

5) تمامی برگ ها و گل های پژمرده را از سطح شاخه های گل حذف کنید.

6) همیشه از سبو ، سفالینه یا ظروف شیشه ای مناسب و کاملاً تمیز برای نگهداری گل های شاخه بریده استفاده کنید.

6-1) ظروف را قبل از استفاده با آب صابون گرم بشوئید و سپس بخوبی آبشویی کنید تا از زدودن تمامی میکروارگانیزم های مضر اطمینان یابید زیرا اینگونه موجودات ذره بینی می توانند باعث تغییر رنگ و بوی آب شوند و سریعاً دسته گل ها را بپوسانند.

6-2) بر اساس طول و سنگینی شاخه های گل بریده باید از ظرف مناسبی برای نگهداری آنها بهره گیرید تا امکان واژگونی کاهش یابد. برای حفظ ساقه های ضخیم و نسبتاً بلند ممکن است نیازمند استفاده از ظروف مجهز به 3 پایه (sheers) باشید.

7) انتهای ساقۀ تمامی گل های شاخه بریده را به میزان 1 اینچ بصورت مایل ببرید تا با افزایش سطح تماس با آب بر شدت جذب آنها افزوده شود. بر اساس میزان ضخامت و استحکام ساقه های گل از قیچی باغبانی یا کارد مناسب جهت بریدن صاف و یکنواخت انتهای ساقه ها بهره گیرید.

8) آب های شور و نیمه شور به دلیل داشتن سدیم برای نگهداری گل های شاخه بریده مناسب نیستند لذا بهتر است از آب مقطر ، آب چشمه های شیرین و یا در صورت مناسبت از آب لوله کشی شهری استفاده نمائید.

9) طول شاخه های گل بریده را مطابق با ارتفاع کوزه یا گلدان شیشه ای یا سرامیکی کوتاه نمائید بطوریکه برگ ها و گل ها فقط اندکی بلندتر از لبۀ ظرف قرار گیرند تا اوّلاً ساقۀ کافی برای قطع شدن های روزهای آتی موجود باشد و ثانیاً آبرسانی به برگ ها و گل های فوقانی با سهولت بیشتری توسط آوندها انجام پذرد.  

10) برگ های تحتانی آنرا که در زیر سطح آب قرار خواهند گرفت ، حذف کنید.

11) ساقه های شاخه گل خریداری شده را قبل از اینکه درون آب سبو قرار دهید، بخوبی با آب صابون گرم بشوئید و بخوبی آبشویی نمائید تا با زدودن میکروارگانیزم های مضر به پاکیزه ماندن آب داخل سبو کمک گردد.

12) گل های شاخه بریده را بلافاصله پس از آماده سازی در آب ولرم حاوی مواد نگهدارنده گل ها (flower preservative) بگذارید و سپس به محل خنک منتقل سازید.

13) شاخه های گل بریده بهتر است در محلول نگهدارنده ای مشتمل بر مواد زیر قرار گیرند :

الف) ماده اسیدزایی که بتواند PH محلول را به 5/4-3 برساند.

ب ) مواد ضدعفونی کننده ای که جریان آب درون ساقه ها را حفظ کند.

پ ) منبع انرژی نظیر شکر که باعث تغذیه شاخه های گل گردد.

در موارد عدم دسترسی به انواع تجارتی مواد نگهدارنده گیاهی می توان موادی نظیر "7 up" یا چند قطره سفید کنندۀ کلره را به آب داخل ظرف (سبو) اضافه کرد. همچنین می توان از مقداری شکر و ماده ضد عفونی کننده برای جلوگیری از رشد باکتری ها سود جُست.

توجه داشته باشید که از مایعات سفید کننده فقط به میزان یک قاشق چایخوری در لیتر بهره گیرید زیرا مقادیر بیشتر برای سلامتی گیاهان زیانبخش می باشند. این نوع مایعات بخوبی می توانند موجب حذف میکروارگانیزم های مضر شوند (4،5،1،6).

 

"جدول1) تأثیر افزودن عناصر غذایی محلول بر دوام شاخه های گل بریده (4):"

 

مقدار مواد افزودنی

دوام (روز)

آب

4/6

5/2 گرم در لیتر

1/5

5 گرم در لیتر

5/6

10 گرم در لیتر

4/8

20 گرم در لیتر

5/7

 

 

"جدول2) نقش افزودن مواد غذایی محلول بر دوام انواع گل های شاخه بریده (4):"

 

گل ها

درصد افزایش دوام در قیاس با آب شُرب

نام فارسی

نام انگلیسی

لاله ها

Tulips

8/30

زبان در قفا

Delphinium (Larkspur)

4/35

---

Alstroemeria

3/49

سوسن ها

Lilies

50

کوکب

Dahlia

50

آفتابگردان

Sunflower

50

مامیثا

Scabiosa

3/53

گلایول

Gladiolus

5/59

گل انگشتانه

Digitalis (Foxglove)

4/79

گل میمون

Snapdragon

2/110

---

Wax flower

3/114

ژربرا

Gerbera

7/154

گل ساعتی صدپُر

Jolly Jumper Asters

4/157

بومادران

Yarrow

247

 

 

14) هرگز گل های شاخه بریده و میوه ها را در یکجا نگهداری ننمائید زیرا میوه هایی نظیر سیب و کیوی در حین رسیدگی پس از برداشت (میوه های کلیماکتریک) به تولید گاز اتیلن می پردازند که دارای اثرات هورمونی است و موجب پیری زودرس گل ها می شود.

گل های شاخه بریده زمانیکه در معرض گاز اتیلن قرار گیرند ، سریعاً پژمرده و نابود می شوند لذا برای جلوگیری از این فرآیند بهتر است گل هایی نظیر : رُزها (rosed) ، ارکیده ها (orchids) ، سوسن ها (lilies) ، میخک صد پَر (camations) ، زبان در قفا (delphinium ، larkspur) و Alstroemeria  را که نسبت به حضور اتیلن بسیار حساسند ، در مجاورت میوه های در حال رسیدن قرار ندهید.

امروزه استفاده از مواد افشانۀ جدیدی نظیر EthylBloc می تواند از اثرات گاز اتیلن بکاهد و بدینطریق بر دوام گل های شاخه بریده بیفزاید.

15) استفاده از مواد جدیدی چون Quick Dip بلافاصله پس از قرار دادن شاخه های گل بریده در درون آب باعث جلوگیری از خمش ناحیه گردن (bent neck) آنها می شود.

16) شاخه های گل بریده همانند ما برای بقاء به غذا نیازمندند لذا بایدمرتباً به تغذیه برگی آنها مبادرت ورزید. اینگونه مواد غذایی را می توانید از گلفروشی ها ابتیاع نمائید و به مقدار مناسب بکار گیرید.

17) بر روی دسته های گل شاخه بریده مرتباً آب بپاشید. باوجودی که بطور روزانه مراقب مقدار و تازگی آب داخل سبوها هستید ولیکن باید چندین دفعه در روز از طریق "مه پاشی" (mist) آب بر سطح دستجات گل شاخه بریده به تازگی آنها کمک نمائید.

18) گل های شاخه بریده را از جریانات هوای گرم و سرد دور نگهدارید لذا آنها را با فاصله مناسب از دستگاه های مولد گرما (رادیاتور، بخاری، تلویزیون) و مولد سرما (کولر، چیلر، پنکه) قرار دهید. قرار گرفتن گل های شاخه بریده در معرض گرما می تواند موجب افزایش تعرق و در نتیجه اتلاف آب از پیکرۀ گیاه شود لذا در زوال و ریزش گلبرگ هایش تسریع می گردد.

19) گل های شاخه بریده را در معرض نور مستقیم خورشید قرار ندهید ولیکن محل قرار دادن آنها در طی روز باید بخوبی روشن باشد. بهتر است بدقت میزان دمای آب ظرف حاوی شاخه های گل بریده را تحت نظر بگیرید.

20) سبو (vase) ، کاسه (bowl) یا ظرف شیشه ای حاوی شاخه های گل بریده را در محل خنکی با دمای 38-34 درجه فارنهایت و رطوبت نسبی 90-80 درصد قرار دهید.

در صورتیکه برای چند روز از خانه دور می شوید، می بایست ظرف حاوی دسته گل بریده را در خنک ترین نقطه خانه و یا درون یخچال با دمای بالاتر از 5 درجه سانتیگراد قرار داد.

همچنین شب ها نیز بهتر است دسته گل های بریده را درون یخچال یا محل خنک بگذارید.

21) برای حفظ محلول داخل سبو از فوم یا اسفنج مناسبی با اندازه مطلوب سود جوئید.

22) مرتباً سطح آب داخل سبو را کنترل کنید و در صورت لزوم اندکی بر آن بیفزائید. بعلاوه آب درون ظرف را مرتباً تعویض کنید و به آن مجدداً مواد نگهدارندۀ تازه بیفزائید.

23) هر 3-2 روز یکبار شاخه های گل را از ظرف خارج سازید آنگاه پس از تخلیه آب بخوبی ظروف آنرا تمیز نمائید و با آب تمیز و مواد نگهدارندۀ تازه مجدداً آماده سازید. متعاقباً انتهای شاخه های گل بریده را به میزان یک اینچ بطور اریب (زاویه 45 درجه) قطع کنید تا مسیر جذب آب یعنی آوندها مجدداً گشوده گردند و سریعاً آنها را درون آب قرار دهید.

بر اساس برخی توصیه ها ایده آل آن است که هر روز به مقدار یک اینچ از انتهای شاخه های گل بریده را قطع نمائید و آب محفظه را نیز تعویض کنید. البته دورۀ قطع انتهای شاخه ها را در شرایط خنک تر می توان با فواصل زمانی بیشتر (3-2 روز) انجام داد (4،5،1،6).

 

"جدول3) تأثیر درجه حرارت محیط بر دوام شاخه های گل بریده (4):"

 

دما (درجه فارنهایت)

دوام (روز)

37

12-10

41

7-6

68

3-2

 

     

 

توصیه های دهگانه به فروشندگان گل های شاخه بریده :

1) گلفروش ها (florists) باید به مزیت قراردادن شاخه های گل بریده در داخل آب قبل از انتقال آنها از دلوها (bucket) به کوزه ها (vase) واقف باشند. زمانیکه شاخه ها و برگ های گل بریده در معرض هوا قرار می گیرند آنگاه بفوریت با ایجاد بافتی سخت به قطع مسیر جذب آب و عناصر غذایی مبادرت می ورزند.ثانیاً حباب های هوا در درون آوندهای ساقه ها بدام می افتند و بدینطریق مسیر جریان آب به داخل ساقه ها را مسدود می سازند (2).

 

2) پرورش دهندگان (growers) و گلفروشان باید از آب ولرم (lukewarm) با دمای 110-100 درجه فارنهایت برای گل های بریده استفاده نمایند سپس آب حاوی عناصر غذایی را سریعاً بر روی گل ها بپاشند. اصولاً مولکول های آب گرم سریعتر از مولکول های آب سرد حرکت می کنند لذا موجب تسریع در فرآیند جذب عناصر غذایی محلول در آب می شوند. البته استثنائاً گل های پیازداری (bulb flowers) نظیر لاله ها (tulips) تمایل بیشتری به بقاء در آب های خنک دارند (2).

 

3) گلفروشان باسابقه می دانند که تهیّه محلول متعادلی از عناصر غذایی بنحو بارزی می تواند باعث افزایش دوام گل های شاخه بریده گردد.

باید توجه داشت که گیاهان در شرایط محیطی معمولی به تدارک مواد غذایی مورد نیاز ساقه ها ، برگ ها و گل هایشان می پردازند امّا گل ها در شرایط نامناسب بفوریت از دریافت عناصر غذایی محروم می شوند.

در نگهداری تجاری گیاهان به تدارک اشکالی از عناصر غذایی مورد نیاز گیاهان برای گل های شاخه بریده نموده اند. اینگونه محلول ها حاوی : قندها برای تغذیه ، آنتی بیوتیک ها برای مبارزه با باکتری ها و اسید سیتریک برای ایجاد اسیدیته ضروری در آب هستند.

زمانیکه از نگهدارنده های (preservative) تجاری یا خانگی برای دوام عمر گل های شاخه بریده استفاده می شود ، باید از کاربرد اندازه دقیق آنها مطمئن گردید.

 

یک نمونه از ترکیب مواد نگهدارنده تجاری گل های شاخه بریده عبارتند از :

الف) شکر (sugar) بمیزان 1 قاشق چایخوری

ب ) محلول سفیدکننده (bleach) بمیزان 1 قاشق چایخوری

پ ) عصاره لیموترش (lime) یا لیموشیرین (lemon) بمیزان 2 قاشق چایخوری

ت ) آب ولرم (lukewarm water) بمیزان 1 لیتر (quart) (2).

 

4) گلفروشان باید از قیچی های (shears ، clippers) مخصوص باغبانی ، تمیز و عاری از باکتری ها برای بریدن انتهای شاخه گل های بریده بمنظور افزایش توانایی آنان در جذب محلول ها استفاده نمایند. استفاده از قیچی های معمولی (scissors) مخصوص پارچه یا کاغذ می تواند موجب آسیب دیدگی سیستم آوندی اینگونه گل ها گردد لذا در جذب آب توسط آنها اختلال ایجاد می شود. قیچی های باغبانی مخصوص می توانند برش های بهتری را با ایجاد کمترین ضایعات بوجود آورند (2).

 

5) گلفروش ها باید از اهمیّت قطع حدود یک اینچی انتهای شاخه ها با زاویه 45 درجه در ابتدای کار آگاه باشند زیرا بدین طریق ساقه ها را در معرض تماس بهتر و بیشتر با محلول برای جذب بیشتر آب و مواد غذایی قرار می دهند (2).

 

6) قطع انتهای شاخه های گل بریده به مقدار 1 اینچ بطور روزانه (حداکثر 3-2 روز یکبار) توصیه می گردد تا بدین ترتیب باعث گشوده شدن مجدد مجاری آوندی برای جذب آب و مواد محلول گردد (2).

 

7) سبو های حاوی دسته گل های شاخه بریده (bouquet) را باید از ریختن یا تراوش آب ، تابش نور مستقیم خورشید و مجاورت با میوه های در حال رسیدگی محافظت نمود. اینگونه میوه ها موسوم به میوه های "کلیماکتریک" در ضمن رسیدگی پس از برداشت به ساطع کردن گاز اتیلن اقدام می نمایند که موجب تسریع در بازشدن غنچه ها ، زوال رنگ گلبرگ ها و کاهش عمر گل ها خواهد شد.

بعلاوه تابش نور مستقیم خورشید و کم شدن آب کوزه ها از مهمترین عوامل کوتاه شدن طول عمر و زوال زیبائی دسته گل ها می باشند(2).  

 

8) استفاده از یک اسفنج (فوم) تمیز و خیس می تواند موجب حفظ آب در ته سبوها یا دلوها شود و بدین ترتیب بر دوام دسته گل های شاخه بریده بیفزاید. بهرحال روزانه مقداری آب به اسفنج ها بیفزائید. گل ها و اسفنج ها را پس از چند روز از کوزه ها خارج کنید و آب ظروف را تخلیه نمائید سپس همگی را بخوبی بشوئید و به حالت اوّل بازگردانید (2).

 

9) گلفروشان باید از فواید پُر کردن ساقه های توخالی برخی گل ها آگاهی یابند. برای این منظور ساقه های اینگونه گل ها را به حالت وارونه در دست می گیرند و درون ساقه های خالی آنها را با آب تمیز پُر می کنند. برای باقی ماندن آب در درون ساقه ها می توان از تکه های پارچه یا پنبه جهت بستن مجرای ساقه ها استفاده کرد و یا محل مجرا را با انگشت نگهداشت سپس شاخه های گل را درون آب قرار داد و آنگاه انگشت را برداشت (2).

 

10) گلفروشان باید شاخه ها و برگ های مازاد ، پژمرده و خشکیده را از دسته گل ها حذف نمایند. شاخه ها و برگ های تحتانی و بخش های خشکیدۀ فوقانی باید بموقع حذف شوند تا بدین طریق بر عمر گل های شاخه بریده افزوده گردد. آب سبو را تعویض نمایند و مقدار صحیحی از مواد نگهدارندۀ تازه را به آن اضافه کنند و آنگاه دسته گل های بریده را مجدداً مرتب سازند (2).

 

افزایش دوام گل های شاخه بریده در شرکت Dole Food :

شرکت Dole Fresh Flowers در شهر میامی ایالت فلوریدای آمریکا از مراکز پیشرو صنعت گل های شاخه بریده در جهان است. این شرکت در تلاش برای کاهش هزینه اصلاح گل های شاخه بریده بمنظور افزایش طول دورۀ زندگی سبوئی یا کوزه ای (vase life) آنها می باشد.

طول دورۀ زندگی سبوئی گل های شاخه بریده در دوران پس از برداشت بر اساس استانداردهای جهانی باید بگونه ای باشد که علاوه بر تحمل دورۀ حمل و نقل بتواند حداقل 7 روز مورد استفادۀ مصرف کنندگان نهایی قرار گیرد.

فروش گل های شاخه بریده در ایالات متحده آمریکا طی سال های اخیر نسبتاً ثابت و یا فقط اندکی افزایش داشته است. بررسی ها نشان می دهند که مهمترین دلیل آن شامل عدم اطمینان خریداران نهایی از دوام کافی گل های شاخه بریده پس از ابتیاع می باشد. لذا اتحادیه فروشندگان گل و گیاه زینتی تشکیل گروه های تخصصی بازاریابی برای اطمینان بخشی خریداران را برای تضمین دوام سبوئی گل های شاخه بریده پیشنهاد دادند. آنها همچنین پیشنهاد رهاسازی و ترک تولید و فروش آن دسته از گل های شاخه بریده را داده اند که توانایی دوام سبوئی کافی پس از برداشت را ندارند و سریعاً چروکیده می شوند (3).

 

چهار عامل مهم در تعیین پتانسیل عمر سبوئی گل های شاخه بریده بر اساس معیارهای شرکت مزبور عبارتند از :

1) میزان وابستگی به فراهمی آب (water relation)

2) وضعیت کربوهیدرات ها (carbohydrate status)

3) میزان واکنش به اتیلن (ethylene)

4) مقاومت به حضور پاتوژن ها (pathogens) (3).

 

در ضمن برداشت ، بسته بندی و حمل و نقل گل های شاخه بریده از میزان رطوبت و هیدرات های کربن موجود در آنها کاسته می شود درحالیکه تلاش برای کاهش اثرات اتیلن و خسارات پاتوژن ها تا قبل از تحویل به خریدار نهایی استمرار می یابد (3).

 

دانشمندان این شرکت در صددند تا رُزهای شاخه بریده ای با ویژگی های مطلوب زیر را از طریق ایجاد ارقام تغییر یافتۀ ژنتیکی یا GM (genetically modified) تولید و عرضه نمایند :

1) ساقه های بلند (long stemmed)

2) گل های انتهایی درشت (large headed flowers)

3) گل های عاری از آفات گیاهی (insect free)

4) گل های عاری از بیماری های گیاهی (disease free) از جمله :

4-1) بوتریتیس (botrytis)

4-2) سفیدک پودری (powdery mildew) یا سفیدک کُرکی (downy mildew)

5) گل های عاری از اختلالات ظاهری (disorder free)

6) رنگ مطلوب (color desired)

7) زندگی سبوئی طولانی برای مدت بیش از 4 هفته (long vase life)

8) کاهش حساسیت به اتیلن (anti-ethylene)

9) عدم سیاه شدگی گلبرگ ها (petal blackening)

10) افزایش عطر (fragrance enhancing) (3).

 

 

 

منابع و مآخذ :

1) Appleyard – 2014 – 7 tips to extend the life of cut flowers – Apple Yard , London ; www.appleyardflowers.com   

2) Arango, Janet – 2006 – 10 ways to extend the life of fresh cut flowers like a professional – http://www.thesavvyhomemarker.com   

3) Dole, John & et al – 2017 – Partnering with Dole food to extend cut flower postharvest life – NC State University

4) Floralife – 2017 – Care and handling of fresh_cut flowers – http://www.floralife.com  

5)  Janssen, Don – 2017 – Extend the life of cut flowers – University of Nebraska ; Lincoln

6) Johnson, Tim – 2014 – Simple steps can extend vase life of fresh_cut flowers – Chicago Tribune ; www.chicagotribune.com

7) Meyer, Mary H. – 2017 – Keeping cut flowers and flowering plants – University of Minnesota Extension ; www.extension.umn.edu