« زراعت به زبان ساده »   

9) « زراعـت هندوانه » :

 

--- محصولات كشاورزي از جمله هندوانه ، خيار ، كدو ، خربزه ، طالبي ، فلفل ، بادنجان و نظاير آنها جزو جاليز محسوب مي گردند. اين محصولات به دليل مقدار انبوه توليد و فروش فوري بعنوان محصولات "درآمدزا" كشت مي گردند.

 

مقدار بذر :

اغلب اين گياهان بصورت بذركاري ولي برخي ديگر توسط نشاءهايي كه از خزانه هايشان بدست مي آيند ، كاشته مي شوند.

براي هر هكتار زراعت هندوانه به 5/2 كيلوگرم بذر براي كاشت و 5/0 كيلوگرم بذر براي واكاري نيازمنديد.

بذور را 48-24 ساعت قبل از كاشت مي خيسانند سپس در عمق 4-3 سانتيمتري خاك مي كارند.

 

زمان كاشت :

 هندوانه و ديگر انواع جاليز را مي توان از اواخر فروردين تا اواخر ارديبهشت ماه كشت نمود.

 

مقدار كود :

جاليزكاري به 150-100 كيلوگرم كود فسفاته و به همين مقدار كود ازته در هكتار نياز دارد كه بهتر است آنها را در نزديكي بوته ها در داخل زمين تعبيه نمود (پاگوده كردن).

 

روش كاشت :

جاليز را معمولاً بر پشته هايي كه داراي نهرچه هاي نسبتاً عميقي است ، بصورت "غلام گردشي" مي كارند. در ضمن مي توان كود مصرفي سرپاش را قبل و يا بعد از آبياري در نهرچه ها ريخت.

جاليزكاري به لحاظ حساسيت و ظرافتش نيازمند آبياري دقيق هفتگي ، وجين مداوم براي پاك كردن سطح مزرعه از طغيان علف هاي هرز و سمپاشي هاي بموقع و ضروري براي مبارزه با آفات و بيماري هاي جاليز دارد.

براي انتخاب بذر بايد دقت نمائيد تا هر ساله از بذور گواهي شده جديد استفاده شود زيرا اين بذور در سال هاي بعد محصول قابل ملاحظه و مطلوبي توليد نخواهند نمود و به همين دليل نبايد بواسطه ارزاني از بذور حاصله از محصولات سال هاي قبل بهره گرفت.

كاشت هر 6-4 سال جاليز براي مرتبه دوّم در هر زمين توصيه مي شود زيرا جاليزها را مي بايست براي كنترل آفات ، بيماري ها و علف هاي هرز با غلات و حبوبات در قالب تناوب زراعي قرار داد.

 

برداشت و بازاريابي :

هر هكتار جاليزكاري در فضاي آزاد از 50-20 تن محصول توليد مي نمايد.  محصول جاليز قابليت نگهداري در مزرعه و تأخير در برداشت را ندارند لذا قبل از كاشت جاليز بايد به فكر بازاريابي ، نگهداري در سردخانه و انبار و يا تبديل آنها به مواد غذايي باشيد.

 

 

 

تهيّه و تدوين :

اسماعيل پوركاظم : مربي مركز آموزش كشاورزي گيلان