« زراعت به زبان ساده »      

28) « زراعـت يولاف و چاودار » :      

  

الف) زراعت يولاف :

--- اين گياه كه از جمله غلات بشمار مي آيد ، در زمان حكومت روميان جزو غذاي مردم محسوب مي شد وليكن به تدريج فقط براي تعليف دام ها استفاده گرديد.

يولاف داراي ساقه اي بلند است كه به حدود 100 سانتيمتر مي رسد.

گل هاي يولاف بشكل خوشه و دانه ها داراي 2/1-1 سانتيمتر طول هستند كه غالباً داراي ريشك هاي بلند و زانويي مي باشند.

يكي از تفاوت هاي ريشه يولاف با ديگر غلات همانا رشد زياد ، عمق و قدرت بيشتر آنها براي جذب مواد غذايي و آب مي باشد.

ساقه يولاف توخالي ، صاف و گره دار است.

يولاف معمولاً داراي 10-6 عدد برگ مي باشد.

بذور يولاف پس از جوانه زدن شروع به پنجه زني مي كنند.

معمولاً دانه هاي يولاف در خاك هاي فقير حائز رنگ روشن تري نسبت به خاك هاي قوي هستند.

يولاف را مي توان در پائيز و يا اواخر زمستان كشت نمود.

ميزان بذر مورد استفاده يولاف 100-60 كيلوگرم در هكتار است.

 يولاف علوفه اي را در زمان خوشه دهي ولي يولاف دانه اي را در اوايل دوره رسيدگي دانه ها برداشت مي كنند زيرا تأخير در برداشت موجب ريزش دانه هاي يولاف بويژه در اثر وزش باد مي شود.

مقدار توليد محصول دانه اي حدود 1000-700 كيلوگرم در هكتار است.

از محصول دانه اي يولاف عموماً جهت تعليف اسب هاي مسابقه بهره مي گيرند.

 

ب ) زراعت چاودار :

--- چاودار اغلب بصورت وحشي مي رويد.

اين گياه علفي و يكساله از خانواده غلات است.

چاودار داراي ريشه هاي بيشتر ولي سطحي تري در مقايسه با گندم است.

ارتفاع ساقه چاودار 2-5/1 متر مي باشد.

بذور چاودار بعد از جوانه زني از عمق 3-2 سانتيمتري خاك شروع به پنجه زني مي كند.

طول سنبله چاودار بين 20-10 سانتيمتر مي باشد و هر سنبله اش مي تواند تا 80 عدد بذر توليد كند.

دانه ها پهن و نسبتاً خشبي هستند.

چاودار مناسب ترين غله جهت برداشت مكانيزه است.

چاودار در مرحله رسيدگي داراي ريزش دانه زيادي مي باشد.

رنگ بذورش از زرد روشن ، قهوه اي روشن ، زرد مايل به سبز تا زرد متمايل به قرمز متغيّرند.

دانه هاي چاودار كه رنگ روشن تري دارند ، داراي محاسن بيشتري جهت تهيّه آرد با بازارپسندي فراوان تر هستند.

بذورچاودار بعد از 4 روز در حرارت 5-4 درجه خاك جوانه مي زنند درحاليكه گندم در اين شرايط به 7 روز زمان نيازمند است.

بذور چاودار قادرند براساس چگونگي انبار كردن ، ميزان رطوبت دانه و چگونگي برداشت تا 15 سال قوه ناميه را حفظ كند.

چاودار را در پائيز با 120-100 كيلوگرم بذر در هكتار در عمق 4-3 سانتيمتري خاك مي كارند.

برداشت محصول دانه اي چاودار را در زمان رسيدگي دانه هايش انجام مي دهند امّا برداشت چاودار علوفه اي در زمان خوشه دهي صورت مي پذيرد.

مقدار محصول دانه اي چاودار 2- 5/1 تن در هكتار است.

 

 

تهيّه و تدوين :

اسماعيل پوركاظم : مربي مركز آموزش كشاورزي گيلان